• Post author:
  • Post category:Blog

sakura

→ PRZEJDŹ DO STRONY GŁÓWNEJ /// Aktualne wydarzenia, ciekawostki, informacje o kursach języka japońskiego w Warszawie i w Tokio.

Oryzae Pale Ale

Agencja Kyodo.

Browar w prefekturze Wakayama w zachodniej Japonii rozpoczął sprzedaż uważanego za pierwsze w historii „piwa rzemieślniczego” z pszenicznej pleśni „koji”.

Produkcja koji polega na przeprowadzeniu przez specyficzny szczep drożdży (Aspergillus oryzae) fermentacji mlekowej ugotowanego na parze ryżu. Proces ten uwalnia z pospolitego produktu wyjątkowe właściwości oraz nadaje ciekawego i niespotykanego smaku.

Piwo zwykle wytwarzane jest ze słodu, choć Oryzae Brewing & Ferment Works zastąpiło je pleśnią pszeniczną, podążając za pragnieniem swojego przedstawiciela Nobuyuki Kinoshita, aby zaryzykować tworzenie nowych rodzajów napojów.

Wydaje się, że decyzja browaru była strzałem w dziesiątkę! Oryzae Pale Ale zdobyło brązową nagrodę w International Beer Cup 2019, konkurując z browarami z 24 krajów i regionów. Posiada owocowy i łagodny smak.

Oryzae Pale Ale, które zostało wprowadzone do sprzedaży w lipcu ubiegłego roku, jest wytwarzane przez zmieszanie najpierw samodzielnie przygotowanej pleśni pszenicznej koji, pszenicy gotowanej na parze i gorącej wody, w wyniku czego otrzymano słodkie sake (napój alkoholowy). Ciecz jest następnie filtrowana i dodawany jest chmiel. Po schłodzeniu i dodaniu drożdży piwo jest fermentowane przez około tydzień, a następnie dojrzewa przez dwa lub trzy tygodnie. Flagowy produkt jest wysyłany do prefektury Wakayama i obszaru Tokio, a restauracje twierdzą, że dobrze pasuje do tradycyjnych japońskich potraw.

41-letni Kinoshita, zdecydował się wykorzystać swoją wiedzę na temat pleśni, pracując po ukończeniu uniwersytetu w firmie produkującej sos sojowy w Wakayama, a następnie w magazynie miso w prefekturze Kumamoto i browarze sake w prefekturze Fukuoka.

Browar stworzył również Japanese White No. 9, który jest wytwarzany z tradycyjnego ryżowego koji.

„Chciałbym nadal tworzyć piwo, którego nikt nigdy nie pił, łącząc różne składniki z koji” – powiedział Kinoshita.

Oryzae Pale Ale i Japanese White No. 9 są sprzedawane na stronie internetowej firmy po 550 jenów (ok 20 zł) za butelkę 330 mililitrów.

sakura